Дилма Русеф в клуба на жените президенти на един мачовски континент
Дилма Русеф в клуба на жените президенти на един мачовски континент / снимка: Reuters

Първата жена президент на Бразилия Дилма Русеф влиза в клуба на жените президентки след Мишел Бачелет в Чили и Кристина Кирхнер в Аржентина в един известен с мачизма си континент, пише в коментарна статия Франс прес.

Шейсет и двегодишната Русеф ще наследи на 1 януари харизматичния Луис Инасиу Лула да Силва начело на южноамериканския гигант и отговорността да покаже, че е способна да ръководи без покровителството на политическия си ментор.

Това е предизвикателството, пред което всеки ден се изправят Кристина Кирхнер в Аржентина и Лаура Чинчиля в Коста Рика: да управляват страната си според собственото си виждане и да се справят със стигмата на първи дами или дясна ръка на бивш президент.

Дилма Русеф, Кристина Кирхнер и Лаура Чинчиля трябва да покажат, че не са просто нечии сенки, обясни професор Розмари Сегурадо, доктор по социални науки в Университета Сао Пауло.

"В Бразилия се опитахме да делигитимираме политически Дилма Русеф, защото тя бе избрана от Лула, сякаш не бе способна да взима собствени решения, защото е жена", изтъкна Розмари.

Лаура Чинчиля например бе вицепрезидент и министър на правосъдието при президента Оскар Ариас, с когото тя излезе на преден план в политиката на Коста Рика. Наскоро тя се разграничи от местния лидер, за да наложи свой стил на управление.

За Кирхнер смятахме, че има повече влияние от съпруга си Нестор, докато бе сенатор, но когато стана президент, заявихме, че няма политическо минало, припомня специалистката Сегурадо.

Тя припомни и случая с бившата президентка на Чили Мишел Бачелет, която преди да влезе в двореца Ла Монеда беше министър на отбраната и трябваше да преговаря с въоръжените сили, които в голямата си част все още бяха под влиянието на бившия диктатор Аугусто Пиночет, допълва БТА.

"Бачелет е жена, която има собствена траектория, която успя да докаже, че не е само творение на бившия президент Рикардо Лагос", изтъкна Сегурадо.

На 1 януари Бачелет ще поеме председателството на "ООН-Жени" - нова организация на Обединените нации, която има за цел да подобри условията и правата на жените в света.

Бившата президентка на Чили заяви наскоро за в. "Естаду ди Сао Пауло", че избирането на Русеф ще привлече вниманието върху подобряването на условията за жените по цял свят и възприемането им като "действащи лица, които взимат решения".

"Това ще промени убеждението, че жените са второкласни граждани", допълни тя.