Бразилският кандидат-президент Дилма Русеф започва европейска обиколка
Бразилският кандидат-президент Дилма Русеф започва европейска обиколка / снимка: Reuters

Бразилката от български произход Дилма Русеф, бивш ключов министър на президента Луис Инасиу Лула да Силва и кандидат за президентските избори през октомври, започва днес от Париж първата си европейска обиколка, предаде Франс прес, позовавайки се на представител на кампанията й. Целта на обиколката е по-добро опознаване с френските, испанските, португалските ръководители и лидерите на Европейския съюз.

Въпреки че бившата министърка вече се е срещала с мнозина от тези ръководители, като президента Никола Саркози, турнето ще й даде възможност да установи диалог като кандидат на управляващата партия с президентите на страни, с които Бразилия поддържа чудесни отношения, посочи източникът.

Русеф ще се срещне в Париж със Саркози в сряда, а в четвъртък ще разговаря в Брюксел с председателя на Европейската комисия, португалеца Жозе Мануел Дурау Барозу. В петък обиколката й продължава с посещение в Мадрид и среща с испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, а в неделя - с визита в португалската столица Лисабон, където ще разговаря с министър-председателя Жозе Сократиш, пише БТА.

Кандидатурата на 62-годишната бивша участничка в партизанското движение бе официално обявена в неделя на конгрес на управляващата Партията на трудещите се (ПТ). Главният й съперник е бившият губернатор на Сау Паулу, 68-годишният Жозе Сера от основната опозиционна формация Бразилска социалдемократическа партия (БСДП). Двамата се ползват с еднаква подкрепа в сондажите - намерение да гласуват за тях на първия тур обявяват по 37 % от анкетираните, а на втория тур - 42%.