Дилма Русеф се среща с габровци на 6 октомври
Дилма Русеф се среща с габровци на 6 октомври / Reuters

Президентът на Бразилия Дилма Русеф и президентът на България Георги Първанов ще се срещнат с обществеността на Габрово на 6 октомври. Според предварителната програма срещата ще се състои от 15,30 часа в двора на Национална Априловска гимназия. След 16 часа двамата президенти ще разгледат в регионалния исторически музей изложбата „Българските корени на Дилма Русеф”. Преди визитата си в Габрово президентите ще разгледат крепостта Царевец. Дилма Русеф ще кацне в България на 4 октомври вечерта. Първата среща на президента Георги Първанов и Дилма Русеф в рамките на посещението ще бъде на 5 октомври на пл. “Св. Александър Невски”, където ще се състои официалната церемония по посрещането.

По-късно двамата президенти ще проведат среща на “четири очи”, последвана от пленарни разговори на двете официални делегации. В присъствието на президентите на България и Бразилия ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии.

Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще си разменят висши държавни отличия. Дилма Русеф ще получи орден “Стара планина” с лента. Президентът Първанов ще бъде награден с орден “Южен кръст”, степен: “Голям кръст”. Президентите на България и Бразилия ще говорят пред участниците в българо-бразилски бизнес форум. Държавният глава и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на официална вечеря на президента Дилма Русеф.

Президентът на Бразилия ще има срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът ще бъде домакин на обяд в чест на президента на Бразилия.