Спада популярността на бразилската президентка Дилма Русеф
Спада популярността на бразилската президентка Дилма Русеф / снимка: Reuters

Корупционни скандали в правителството и икономически проблеми станаха причина за първия сериозен спад в популярността на бразилската президентка Дилма Русеф, предаде Ройтерс. Проучване на общественото мнение показа, че макар рейтингът й да остава относително висок - 67 на сто, одобрението за нея е намаляло с 6 на сто и бележи тенденция на постоянен спад. Освен това се е увеличил двойно - на 25 на сто, броят на онези, които не одобряват политиката й, според проучването на социологическата агенция Ибопе.

"Хората имаха очаквания, които не бяха изпълнени", коментира Флавио Кастело Бранко, директор по въпросите на икономиката към Националната индустриална конфедерация.

Левоцентристката Русеф пое президентския пост на 1 януари на фона на огромни надежди, подхранвани от бързоразвиващата се икономика и огромните успехи на нейния предшественик и покровител Лула да Силва. Но тя се сблъска с икономически трудности, придружавани от увеличаваща се инфлация и забавяне на растежа дори преди неотдавнашните сривове на финансовите пазари. Правителството й бе принудено да ореже 30 милиарда долара от бюджетните разходи и да повиши лихвените проценти пет пъти до 12,5 пункта, за да се справи с инфлацията, което се отрази неблагоприятно на хората, разчитащи на кредити.

Откакто встъпи в длъжност, Русеф уволни трима членове на кабинета заради подкупи и други корупционни сделки.

Анализатори посочват, че ако рейтингът й продължи да пада, за Русеф ще става все по-трудно да продължи с мерките за икономии и да прокарва през Конгреса икономически реформи.