Дилма Русеф представи петима министри от кабинета си
Дилма Русеф представи петима министри от кабинета си / снимка: Reuters, архив

Новоизбраният президент на Бразилия Дилма Русеф представи петима министри в кабинета си, предаде Ройтерс. Петимата членове на новото правителство са от центристката партия Бразилско демократично движение, вторият по-големина коалиционен партньор в бъдещото бразилско правителство. Кабинетът на Русеф ще бъде съставен от 10 партии, припомня Ройтерс.

Поста си на министър на финансите ще запази Гиду Мантега. Той вече съобщи, че Русеф планира големи икономии на бюджетните  разходи, които ще се изразят в съкращения на стойност най-малко 20 млрд. реала (11,7 млрд. долара). Сенаторът Едисон Лобау, който беше министър на енергетиката до април тази година, ще се върне отново на този пост. Той ще контролира реформите в сектора на минното дело и на петролната промишленост. Настоящият министър на селското стопанство Вагнер Роси ще запази поста си.

Сенаторът Гарибалди Алвиш ще застане начело на министерството на социалната сигурност и ще се опита да се справи с дефицита, породен от скъпоструващата на страната пенсионна система, обобщава БТА.

Двама депутати от долната камара на бразилския парламент  - Педру Новаиш и Морейра Франко ще поемат министерствата на туризма и на стратегическите въпроси.

Миналата седмица Русеф назначи  Жозе Едуарду Кардозу за министър на правосъдието в кабинета си и определи членовете на канцеларията си. Русеф встъпва в длъжност на 1 януари догодина.