Дилма Русеф – "Жана д'Арк на подривното движение"

Новоизбраният президент на Бразилия е била брутално изтезавана
Обновена: 21 ное 2010 13:46 | 21 ное 2010 13:46,
79
Дилма Русеф – "Жана д'Арк на подривното движение"
Снимка: БГНЕС

Новоизбраният президент на Бразилия с български корени Дилма Русеф, която е бивша партизанка, била наричана от военните "Жана д'Арк на подривното движение".

Това сочат поверителни документи от управляващия три десетилетия военен режим, пише в. "Глобо", цитиран от Франс прес.

Според досието, огласено по искане на бразилски медии, Русеф е била арестувана през 1970 г. и била брутално изтезавана в продължение на 22 дни.

В последствие била осъдена за подривна дейност и прекарала три години в затвора. Военните изтъкват "големия интелектуален капацитет" на Русеф, която от 1 януари ще поеме президентския пост.

Военните архиви дават информация за Русеф и други активисти от въоръжената марксистко-ленинска организация "ВАР-Палмарес".

Дилма Русеф по онова време обяснила на един съдия, че станала марксистко-ленинистка след като констатирала "разликите в доходите, които водят до растящото обедняване на населението".

"Глобо" пише, че според това досие Русеф издала имената на някои от другарите си, докато я изтезавали. Дилма Русеф винаги е отричала това, отбелязва АФП.

През 2008 г. при изслушване в Сената Русеф заяви, че "излъгала мъчителите си", за да спаси живота на другарите си.

"В демокрацията се говори истината. При подлагане на изтезания тези, които имат нужната смелост и достойнство, говорят лъжи, заяви тя, пише БТА.

Закон за амнистия от 1979 г. разреши завръщането на политическите изгнаници, но същевременно защитава мъчителите, отбелязва Франс прес.

Правителството на президента Лула отвори някои архиви, но и най-тайните - тези на армията, които съдържат информации за съдбата на 400 убити или изчезнали хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: бразилиядилма русеф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
30
 
! Отговори
инглиш туристмен преди 13 години
Хелоу, македонци. Това лето аз посетилваша Македония и хубаво македонски град Габрово, къде родена велика македонка Дилма Русеффски. Много харесал голяма македонска Стара планина. Ходил и на друго македонски град Севлиево. Там много магла имало , ама истинска и убава македонска магла била. Друго лето отива в България като туристмен и там види хубави български градове Скопие, Охрид, Велес и друго. Не сигурен дали Скопие е български град или това намира се в Албания , ама за сега баааааааай...
9
0
 
2
 
! Отговори
Kriti4en преди 13 години
до македонецаааа
8
7
 
10
 
! Отговори
Димо Димов преди 13 години
агентка на няколко разузнавания и предателка на своите напомня за Дърева и БКП... Спукана е работата на Бразилия. Ще се случи същото като в България.
7
7
 
12
 
! Отговори
бразилски македонец преди 13 години
Каков бугарски комунизам, бре, прабугаре Багаин!? Дилма ке го внедри античкиот македонски марксизам-ленинизам во Бразилскиот дел на Македония. Овой ленинизам-комунизам е чисто античкомакедонски и уште Ацо Големиот го е ширил од Балканот до Индия...А-а-а-а, немой сичко за бугарско да го есапите, бре, срамота!
6
1
 
8
 
! Отговори
А4о преди 13 години
Сега на надзирателите дупе да им е яко.....
5
6
 
9
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Ако простотията имаше крила отдавна да си литнал с полираната евроатлантическа кратуна ама не !Родените да пълзат като тебе и да облизват демократски дудуци не могат да летят,кеф им е впартер с протегната празна чинийка за бобец....
4
8
 
8
 
! Отговори
Багаин преди 13 години
Хем ми е кеф, че българка е президент, хем ме е яд, че сега всеки ще може да каже: Българите ни внедриха ген, заразен с марксизъм-ленинизъм! Макар че има различия между марксизъм-ленинизъм в Източна Европа и такъв в Латинска Америка.
3
7
 
11
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
За разлика от тебе полиран евроатлантически еничарин!Даже и *** муха не се задържа на празната ти киферица!
2
4
 
8
 
! Отговори
СЕЛТАК преди 13 години
Е.. ПРЕДСТАВЯМ СИ ,СЛЕД 15 ГОД. *** ИЛИ МАЯ -ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ!!!
1
9
 
28
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Една велика жена начело на гигантска страна-Бразилия,във вените на която тече българска кръв!Отказала се от всичко в името на преуспяването на изгряващият нов "тигър" в световната икономика.Биография пред,която измислените наши псевдо дисиденти и борци за евроатлантически "ценности",борци срещу мафията и корупцията са като вицове от хумористично онаниране по БНТ!Борила се е заради разликите в доходите евроатлантически ***!